SHARE Share Button Share Button SHARE

Vanliga medborgare blir terroristernas krockkuddar

De så kallade IS-terroristerna och deras barn som återvänder till Sverige är sannolikt radikaliserade och utgör en säkerhetsrisk för Sverige. Har Sveriges myndigheter en plan och de verktyg som krävs för att hantera mottagandet på bästa sätt? Det undrar Georgios Tsiouras, representant för Medborgerlig Samling i Nynäshamns kommun.

Enligt uppgifter från SVT Nyheter kommer minst 40 kommuner att få ta emot återvändande IS-terrorister och IS-barn. Barnen har vuxit upp och uppfostrats av terroristerna enligt IS värderingar och normer i en krigszon. I Förvaltningsrättens domar om tvångsomhändertagande och LVU-placering av IS-barn, framgår det att ett fyraårigt barn tydligt visat hur en avrättning går till genom att dra sina fingrar över halsen.

Återvändande IS-terrorister och IS-barn är högst sannolikt gravt

radikaliserade och utgör därmed en säkerhetsrisk för Sverige och en fara för medborgarna. Har Sverige och kommunernas socialtjänster rätt verktyg, utbildning och resurser för att på allvar kunna hantera detta säkerhetshot både på kort och på längre sikt? Hur ska IS-barnen integreras och avradikaliseras och på vems bekostnad?

Det är berättigat att fråga huruvida kommunerna har någon utarbetad plan för mottagandet.

Kan ansvariga politiker lova att medborgare inte görs till terroristernas krockkuddar på grund av regeringens usla politik?

SHARE Share Button Share Button SHARE